Lauantaina 4.2. Itäkeskuksen kauppakeskuksessa oli hyvin positiivinen tunnelma kun Sauli Niinistöllä oli siellä kampanjansa viimeinen ”tentti”. Ihmisiä oli paljon sekä Piazzalla että tilaa ympäröivillä käytävillä. Tunnelmaa pohjustivat Marco Bjurström ja kokki Kolmonen. Molemmat hyvin sympaattisia. Tärkeintä ihmisille oli kuitenkin saada kätellä Saulia tai saada hänen nimikirjoituksensa. Tapahtuman ”salainen ase”, Jenni, sulatti yleisön lopulta täysin. Lennu-koirastakin oltiin kiinnostuneita, ja koira-pinssejä olisi tarvittu satamäärin. Kaikkiaan Niinistön vaalikampanja tuntui päättyvän miellyttävissä merkeissä, ja lopputulos on myös sen mukainen.

Vaalikampanjan aikaan Suomessa on ollut nähtävissä uudentyyppisiä ilmiöitä. Jotain uutta ja jotain vanhaa. Uutta on ollut amerikkalaistyylinen avoimuus, jossa ihmiset ryhmittyvät suosikkiehdokkaidensa taakse ja julistavat kantansa äänekkäästi. Entisestä vaalisalaisuudesta, jossa perheiden sisälläkään ei aina kerrottu omia suosikkeja, on vain muisto jäljellä. Menneiltä vuosilta kaivettua on taas reporadiomainen toiminta. Sitähän harrastivat aikoinaan useat Neuvostoliiton ystävinä kunnostautuneet toimittajat ja taiteilijat. Viime viikkoina on tuntunut erittäin ikävältä kulttuuritoiminnan ja politiikan sotkeminen toisiinsa. Harkitsemattomin esimerkki tästä oli Jussi-juhlan kiitospuheessa esitetty puoluepoliittinen kannanotto. Se ei sopinut lainkaan juhlavan tilaisuuden luonteeseen. Ja kuinka uskottava on taiteilija, josta ensimmäiseksi tulee mieleen poliittinen toiminta?

Hienoa tässä kampanjassa on ollut ehdokkaiden sivistynyt ja asiallinen esiintyminen. Loan heittoa ovat harrastaneet vain tietyt äänestäjätahot, jotka ovat tehneet valintansa melko pinnallisin perustein. Oman valintani tärkeimpiä kriteereitä olivat ehdokkaan hyvä peruskoulutus, vakuuttava työkokemus ”oikeissa töissä”, talouselämän ymmärrys ja silti humaanit arvot, rehellisyys ja jämäkkyys. Tällaisen ihmisen toimintaan uskallan luottaa tiukoissakin paikoissa, joita varmasti tulee eteen seuraavallakin kuusivuotiskaudella. Onnittelut presidentti Niinistölle ja kampanjaväelle!