Helsingin Sanomat uutisoi n. viikko sitten sopimuksesta, jonka mukaan Arabiemiraattien hoitohenkilöstöä ryhdytään kouluttamaan Suomessa. Suomeen tulee muutamia sairaanhoitajaopiskelijoita ja fysioterapeuttiopiskelijoita oppimaan suomalaista kuntoutusta ja hoitokulttuuria. Opiskelu on vain osa heidän perustutkintoaan. Uutisen mukaan myös sairaanhoitajien perustutkinnoille olisi kysyntää. Oppilaitoksillakin olisi resursseja koulutusvientiin, mutta Suomen lainsäädäntö estää tutkintojen viennin. Tämä kuulostaa erikoiselta!

Totta kuitenkin on, ettei laki salli maksujen perimistä opetuksesta. Maksuasiaa on puitu jokin aika sitten hallituksessa, mutta osa puolueista on vastustanut lakimuutosta, eikä sitä siten ole saatu eteenpäin. Missä muussa valtiossa annettaisiin Arabiemiraattien ostotarjoukseen vastaukseksi, että emme voi myydä?

Pikainen lainmuutos on nyt tarpeen, ja kaikkien poliittisten ryhmien pitäisi kipin kapin lähteä ainakin tätä nyt todettua viennin estettä poistamaan. Suomella ei ole varaa kielteisiin vastauksiin kun on kysymys ulkomaisesta ostotarjouksesta.