Ensimmäinen valtuustokokous täyttyi rakennus- ja ympäristötoimen sekä kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen asioista. Alkuillasta kuitenkin oli erityisesti kokoomuslaisia kiinnostava asia päätettävänä. Koska Suvi Rihtniemi  lähtee tärkeään tehtävään, Helsingin Seudun Liikenne -kuntayhtymän toimitusjohtajaksi, kaupunginhallitukselle valittiin uusi puheenjohtaja. Yksimielisen valinnan tuloksena paikan täyttää ryhmämme puheenjohtaja Risto Rautava. Uudeksi kaupunginhallituksen varajäseneksi valittiin Lasse Männistö. Risto Rautava valittiin myös kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtajaksi, ja konsernijaoksen uudeksi jäseneksi valittiin Laura Räty. Rädyn varajäseneksi valittiin Nina Suomalainen.  Seuraavassa kokouksessa nimetään uudet henkilöt nyt tehtyjen valintojen aiheuttaman ketjureaktion paikkaamiseksi. Merkittävää oli myös se, että oman ryhmämme puheenjohtajuus vaihtui Riston uusien tehtävien myötä, ja jo tässä ryhmäkokouksessa puhetta johti reippaasti ja asiantuntemuksella Laura Räty.

Työllisyysmäärärahojen merkittävästä ylitysoikeudesta (työllisyyden hoitamiseen 2009: henkilöstökeskus 2 500 000 eurolla ja sosiaalilautakunta 100 000 eurolla) keskusteltiin pitkään, ja palautusehdotuskin tehtiin. Ylitysoikeutta olisi toivottu vielä suuremmaksi, mutta kaupunginhallituksen esitys kuitenkin voitti äänestyksessä. Asiasta tehtiin myös 6 ponsiehdotusta. Ihan oikein on, että erityisesti nuorista ihmisistä pyritään huolehtimaan siten, etteivät he heti uransa alussa jää työelämän ulkopuolelle. Sama koskee tietysti kaikkia työikäisiä. Tilanne on kuitenkin kovin vaikea, kun talous ei ole vielä osoittanut vahvoja kasvun merkkejä. Valtuuston loppupuoli kului pelkästään asemakaavamuutosten parissa. Pysäköintipaikoista ja lumen kaadosta keskusteltiin, mutta muuten nämä asiat menivät kohtalaisen sujuvasti eteenpäin.

Terveyslautakunnassa saimme kuulla, että konsernijaosto on esittänyt Terveyskeskuksen pitkäaikaissairaanhoidon siirtämistä sosiaalivirastoon. Samalla Seniorisäätiön omistamat kiinteistöt siirrettäisiin Helsingin kaupungille, Seniorisäätiön strateginen asema määriteltäisiin ja säätiö jatkaisi toimintaansa sosiaaliviraston in-house toimijana. Tämä hyvin merkittävä hanke jäi pöydälle edellisessä konsernijaostossa, ja heti maanantaina 31.8. se on uudessa käsittelyssä. Jos asia etenee, seuraavaksi perustetaan työryhmä määrittelemään siirron yksityiskohdat. Hienoa että vanhustenhuollossa tapahtuu jotain viimeinkin! Kehitys ei kuitenkaan saisi päättyä tähän, vaan koko vanhustenhuolto olisi saatava samaan budjettiin, jotta toiminta ja erityisesti sen kehittäminen olisivat asiakaslähtöisiä. Selvitystä odotetaan myös sosiaali- ja terveysvirastojen organisoinnista laajemminkin – näin lukee kaupungin strategiassa.

Lämmintä ja leppoisaa syksyn alkua!

Seija