Monilla on hyvässä muistissa itsenäisyyspäivän kampaamojupakka. Helsinkiläisten kampaamoyrittäjien olisi pitänyt hakea lupa Lapin Aluehallintovirastosta ja maksaa siitä, että he olisivat voineet työskennellä omissa kampaamoissaan itsenäisyyspäivänä. Lupia olisi luullut haetun paljon, sillä presidentin itsenäisyyskutsuilla ja muissa itsenäisyysjuhlissa nähtiin runsaasti tyylikkäästi kammattuja naisia ja miehiä. Eipä kuitenkaan haettu. Ilmeisesti lähes kaikki kampaukset oli tehty viimeisenä arkipäivänä ennen itsenäisyyspäivää tai sitten lupamääräystä rikottiin.

Onko tällaisille lupamenettelyille vielä tänä päivänä tarvetta? On tietysti tärkeää, että yritysten työntekijöillä on ansaitut lepopäivät. Jos yrittäjä kuitenkin itse haluaa työskennellä silloin kun työtä on tarjolla, ei sen pitäisi kuulua kenellekään ulkopuoliselle. Vapaapäiviä voi pitää myös arkisin.

Sama koskee kauppojen aukioloja. Jos joku haluaa pitää kauppaansa auki myöhään tai viikonloppuisin, sen pitäisi olla kauppiaan oma asia. Myös työntekijöille viikonlopputyö saattaisi olla haluttavaa kun siitä saa normaalia isomman palkan. Joustavuus ja paikallinen sopiminen pitäisi siten olla mahdollista. Turhilla kielloilla ja määräyksillä yhteiskunnastamme tehdään kankea ja yrittämistä hankaloittava.

Lue lisää ajatuksiani sääntelystä ja taloudesta.

Seija Muurinen, Helsingin Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas nro 54