Valtuuston lista oli hyvin rakennus-, kiinteistö- ja kaupunkisuunnittelupainotteinen. Paljon puhetta oli Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymän perustamisesta ja Jokeri 2 –linjan hankesuunnitelman hyväksymisestä. Ne molemmat kuitenkin hyväksyttiin keskustelujen jälkeen.

Loppuillasta puhuttivat vielä viime kokouksessa läpikäymättä jääneet aloitteet. Toimeentulotuen nollamaksuluokan palautuksesta äänestettiin siitä tehtyjen useiden ponsiehdotuksien pohjalta. Varsinainen aloite, johon ponnet liittyivät, meni kuitenkin eteenpäin siten kuin aloitteeseen oli vastattu, eli sosiaali- ja terveysvirasto selvittävät mahdollisuutta parantaa toimeentuloasiakkaiden terveyspalvelujen suoraa laskutusta.

Seuraava puhuttava aloite koski välipalojen tarjoamista kaikille iltapäivätoimintaan osallistuville. Nykyisin välipala tarjotaan 1-2 luokkalaisille, ja aloitteessa toivottiin käytännön laajentamista kaikkiin tai maksullisen välipalan tarjoamista niille, joille ilmainen välipala ei kuulu. Itsekseni pohdiskelin, että eivätkö vanhemmat enää nykyään voi laittaa lapsilleen eväitä, vaan kaikki pitää tulla yhteiskunnan toimesta. Sinänsä tärkeä asia, mutta hieman peräänkuuluttaisin ihmisten omavastuuta.

Seuraava aikaa vienyt asia oli sota-ajan poliittisten vankien muistomerkkiehdotus. Aatteellisten muistomerkkien pystyttämistä ei pidetty vastauksessa korrektina. Aloitteentekijä esittikin sitten ponnen siitä, miten Helsinki voisi edistää talvi- ja jatkosodan ajan helsinkiläisten toisinajattelijoiden kohtaloiden esiintuomista. Asian hoitaminen ei oikein kuulostanut kaupungin perustehtävältä, joten onneksi sitä ei hyväksytty.

Monia muitakin kiinnostavia ja vähemmän kiinnostavia keskusteluja käytiin. Väsyneenä (kello läheni puoltayötä) tuntui, että keskustelu kulkee lähes laidasta laitaan hyvin kaukana keskeisistä kaupunkilaisten kannalta tärkeistä kysymyksistä. Kovin marginaalisia asioita käsiteltiin – ehkä ne kuitenkin olivat tärkeitä joillekin – kuitenkin.

Itselläni pyöri mielessä enemmänkin edellisenä iltana terveyslautakunnassa esitelty budjetti. Siinä terveyslautakunnan säästöosuus vuodelle 2010 oli 1.1 % eli 6,2 miljoonaa euroa. Säästö koostui monista pienemmistä ja joistakin isommista summista. Jotain lisätään ja jotain vähennetään ihan toimintaympäristön muutoksen vuoksi. Lehdistössä nostettiin esille vanhustenhoidon rakennemuutos pelkästään paikkojen vähentämiskysymyksenä. Nythän suunnitelma on, että palvelurakennetta suunnataan pitkäaikaisesta ympärivuorokautisesta hoidosta kohti ennaltaehkäiseviä palveluja, ja pitkäaikaista ympärivuorokautista hoitoa kehitetään sairaalahoidosta kohti palveluasumistyyppistä hoitoa. Tähän pääsemiseksi vähennetään pitkäaikaisen sairaalahoidon volyymiä ja lisätään akuuttihoitoa ja kuntoutusta sekä kotihoitoa. Sosiaaliviraston puolella lisätään palveluasumista ja kehitetään hyvinvointikeskuksia. Minusta tämä on juuri oikeansuuntaista toimintaa. Suurin osa ikäihmisistä asuu omissa kodeissaan ja tarvitsee riittäviä ja hyviä kotihoidon palveluja, nopeata akuuttihoitoa ja tehokasta kuntoutusta, jotta he voivat jatkaa kotona asumista iän mukanaan tuomista sairauksista ja toiminnanvajeista huolimatta. Ja jos tulee tarvetta pitkäaikaiselle ympärivuorokautiselle hoidolle, itse ainakin toivoisin pääseväni asumaan palvelutaloon – en sairaalaan. Hartaasti toivon että tähän suuntaan mentäisiin myös viikon kuluttua pidettävässä päätöskokouksessa.