Vaalit menivät Kokoomuksen kannalta sikäli hyvin, että se on nyt suurin puolue. Huonommin kävi ääniosuudessa ja paikoissa. Pudotusta tuli samoin kuin Kepulle, Demareille ja useille muille. Perussuomalaiset voittivat vaaleissa aivan uskomattoman määrän uusia paikkoja. Sen vaikutukset yhdessä todennäköisen, uudentyyppisen hallituspohjan kanssa saattavat olla suuremmat kuin saatamme kuvitella. Joissakin yrityksissä on jo pohdittu pääkonttorin siirtämistä pois Suomesta. Myös puhe osinkotulojen progressiivisesta verotuksesta on säikäyttänyt jotkut miettimään muihin maihin siirtymistä. Lisäksi vielä Portugalin tilanne ja erityisesti se tapa, jolla se tullaan hoitamaan, aiheuttaa joissakin tahoissa levottomuutta.

Helsingissä useat entiset kansanedustajat putosivat kun Kokoomuksen paikkamäärä väheni kahdella. Yhtä uumoiltiin, mutta kaksi meni. Monta ahkeraa asiantuntijaa jäi rannalle. Kokonaisäänimäärä kasvoi hieman, mutta ei kuitenkaan samaan tahtiin kuin Perussuomalaisilla ja Vasemmistoliitolla. Kuunneltiinkohan kentää riittävästi? Jostain syystä ehdokkaiksi valittiin enemmän miehiä kuin naisia, vaikka äänioikeutetuista oli naisia yli puolet? Nyt eduskuntaan valittu kokoomusryhmä onkin miesvaltainen.

Vaalikenttien keskustelut tuntuivat liikkuvan useimmiten asioissa, joihin eivät yksittäiset kansanedustajat todellisuudessa pysty kovin helposti vaikuttamaan. Jotain hyvää odotetaan vaalien jälkeen joka tapauksessa tapahtuvan, ja jotkut populistiehdokkaat lupailivatkin kaikenlaista. Saapa nähdä, miten kansalaisten odotuksiin ryhdytään vastaamaan. Asiat ovat yleensä paljon monitahoisempia kuin ne arkipäivän keskusteluissa kuulostavat. Sen paremmin taitettu indeksi kuin vanhuspalvelulakikaan eivät ole ihan yksinkertaisia pikkuasioita, vaikka ne tärkeitä asioita ovatkin. Samoin uuden perussuomalaisen kansanedustajan puheet ”Paras- hankkeesta, Sote-aluemallista ja muista vastaavista höpötyksistä” ovat Suomen selviytymisen kannalta hieman suurempia kysymyksiä kuin uusi edustaja antoi ymmärtää.

Toivotaan että eduskunnasta tulee kaikesta huolimatta toimiva. Saattaa muutos tuoda jotain hyvääkin tullessaan. Monilta äänestäjiltä on kuitenkin tuntunut näissä vaaleissa unohtuneen, että eduskuntaan valitut laativat lakeja ja niiden avulla linjaavat valtakunnallisia, isoja asioita. Ei ole kansalaisten eikä puolueidenkaan kannalta ihan sama, ketkä näitä tehtäviä hoitavat.