Tänään kaupunginvaltuustossa keskustellaan taas vihreiden aloitteesta puolittaa lihan ja maidon käyttö kaupungin ruokailuissa. Tämä on vastuuton esitys silloin kun se koskee myös kaikkein hauraimpia ihmisryhmiä. On vaarallista lähteä määrittelemään toisten avun varassa olevien ihmisten ravitsemusta ilman ravitsemusalan osaamista.

Jos sairaudesta toipuva sairaalapotilas ei saa sellaista ruokaa, mihin hän on tottunut, ruoka jää helposti syömättä ja toipuminen sekä kuntoutuminen epäonnistuu. Tästä minulla on todellinen käytännön esimerkki sairaalasta:

Kun huoneellinen vatsaleikattuja potilaita sai iltaruoaksi kikherneitä, kukaan huoneen iäkkäistä asukkaista ei uskaltanut niihin tottumattomana ja vatsavaivojen pelossa koskea. Paremmassa kunnossa olevat potilaat lähtivät kanttiiniin ostamaan lihapiirakoita. Heikossa kunnossa olevat jäivät ilman ravintoa, elleivät heidän omaisensa päässeet tuomaan heille syötävää. Mitään vaihtoehtoja ei ollut tarjolla.

Tuntuu julmalta, jos pitkäaikaisessa hoidossa olevien ikääntyneiden ravitsemuksen määrittelee kaupunginvaltuusto, ei asiantuntijat. Erityisesti muistisairaille pitää olla juuri sellaista ruokaa, johon he ovat tottuneet. He eivät ymmärrä, jos heille tarjotaan jotain sellaista, jonka ulkonäkö ja maku on vieras. Tämä johtaa tietysti laihtumiseen, mikä jo muutenkin kuuluu usein muistisairauksien oireisiin ja heikentää toimintakykyä.

Väestössä on myös ihmisryhmiä, joiden vatsa ei kykene käsittelemään palkokasvien, viljojen eikä useiden vihannestenkaan sokereita. He nälkiintyvät, jos heiltä kielletään muut kuin kasvisperäiset proteiinit.

Vaikka ilmastonmuutos on vakava asia, on kyseenalaista, että kaupunginvaltuutetut edellyttävät ensimmäiseksi muilta, myös huonokuntoisilta ihmisiltä, ryhtiliikettä ilmaston hyväksi. Valtuutetut, jotka itse kykenevät päättämään, mitä lautaselleen laittavat, näyttäköön ensin itse esimerkkiä muille terveille kansalaisille.