Kevät on ollut kovin kiireinen kaksine vaaleineen ja luottamustoimineen. Europarlamenttiin valittiin Suomen edustajat, ja uusi hallitus on muodostettu. Erikoista demokratian kannalta on, että eduskuntavaaleissa eniten hävinnyt puolue on mukana hallituksessa raskaine ministerisalkkuineen. Eräs tuohtunut kaupunkilainen ihmettelikin, onko vaaleilla enää mitään merkitystä.
Kaupunginvaltuustossa olemme tänä keväänä käsitelleet runsaasti kaava-asioita, mm. kaavamuutoksia, mikä kertoo vilkkaasta rakentamistoiminnasta. Helsingin väkiluku kasvaa yli
5 000 asukkaalla vuosittain. Tämä haastaa asuntotuotantoa sekä kaupungin palveluja.
Kaupunginvaltuusto on kevätkaudella käsitellyt myös runsaasti valtuutettujen aloitteita. Ilmastoraportti on erityisesti kirvoittanut monenlaisia esityksiä. Mm. kaupungin matkaohjeistusta on toivottu muutettavan siten, että lentämistä vältetään – mikä kuitenkin on haastava tavoite. Vie työaikaa matkustamiseen ja vaatii pitkiä istumisia junissa.
Vihreiltä tulleessa aloitteessa esitettiin vähennettävän lihan ja maitotuotteiden käyttö puoleen kaikesta kaupungin tarjoamasta ruoasta. Valtuuston enemmistö äänesti aloitteen puolesta ja vaati kaikilta toimialoilta esityksiä toimenpiteistä tavoitteen saavuttamiseksi vuoteen 2025 mennessä. Näin lähtivät ilmastoasiantuntijat määrittelemään mm. muiden avun varassa olevien ravitsemusta. Kirjoitin tästä blogiini:
https://www.seijamuurinen.net/paivakirja/liha-ja-maitotuotteiden-kayton-puolitus-vuoteen-2025-sosiaali-ja-terveystoimialalla-25-5-2019/
Omista aloitteistani ikääntyneiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen hankkeen käynnistäminen ja Helsingin liittyminen kansalliseen Terve Kunta -verkostoon käsiteltiin loppukeväästä. Pyrin näillä aloitteilla siihen, että kaupunki satsaisi nykyistä enemmän ennakoiviin palveluihin raskaampien palvelujen vähentämiseksi – sekä tietenkin kaupunkilaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Odottelen vastausta myös aloitteeseen palvelusetelin tarjoamisesta pienituloisille eläkeikäisille HSL:n lippujen ostamiseksi puoleen hintaan ympäri vuorokauden. Nythän alennus koskee vain klo 9-14 välisenä aikana tehtyjä matkoja.
Huhtikuussa kävimme kaupunginvaltuustossa talousarvioehdotuksen valmistelua koskevan lähetekeskustelun. Lopullisesti budjettivarojen kohdennus hyväksytään ryhmien välisissä neuvotteluissa syksyllä sekä lopulta kaupunginhallituksessa. Linkistä löytyy puheenvuoroni talousarvioehdotuksesta:
https://www.seijamuurinen.net/paivakirja/puheenvuoro-talousarvion-2020-lahetekeskustelussa-27-4-2019/
Sosiaali- ja terveyslautakunta on myös paljolti joutunut työstämään lausuntoja kaupunginhallitukselle sote-palveluja koskeviin valtuustoaloitteisiin. Toki monia muitakin asioita on käsitelty, kuten erilaisia hankintoja ja muutamia johtavien virkamiesten rekrytointeja.
Kevättä on leimannut työvoimapula etenkin terveysasemilla, sosiaalityössä ja kotihoidossa. Helsingin palkkakehitysohjelma on siksi tullut tarpeeseen. Osaan sote-toimialan matalapalkkaisista tehtävistä on jo saatu palkankorotuksia, ja lisää odotamme. Ehkä tämä auttaa työntekijöitä tulemaan kalliiden elinkustannusten pääkaupunkiseudulle, mutta muitakin toimia, kuten lisää työsuhdeasuntoja, tarvitaan. Tätä todellista henkilöstöpulaa vasten uuden hallituksen lupaukset tuhansista uusista työntekijöistä sote-alalle tuntuvat epärealistisilta.
Tulevassa sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa annamme lausunnon kaupunkiympäristö-toimialalle rakentamisohjelmaluonnoksesta sote-toimialalle vuosille 2020‒2029. Olen tyytyväinen, että luonnokseen on nyt lisätty ehdotuksia muutamista uusista ikääntyneiden monipuolisista palvelukeskuksista mm. Kruunuvuori/ Laajasalo -alueelle. Toivottavasti ehdotukset etenevät ikääntyvässä kaupungissamme, vaikka toteutus menisikin vuosien päähän. Lopullisen päätöksen rakennushankkeiden kaupunkitasoisesta rakentamiskokonaisuudesta tekee kuitenkin kaupunkiympäristötoimiala.
Maakunta-sote -valmistelu Uudenmaan maakuntavaltuustossa päättyi. On tärkeää, että sitä valtavaa työtä, jota n. 200 valmistelijaa ovat vuosia tehneet, hyödynnetään jatkossa – tulipa millainen sote-uudistus tahansa. Olen ollut mukana sote-uudistuksen valmistelussa vuodesta 2006 lähtien, ensin valtion virkamiehenä ja sittemmin myös luottamushenkilönä. Turhautumista useiden, eri hallituskokoonpanojen esitysten kaatumiseen en voi kieltää.
Nyt odottelemme, mitä uusi hallitus Helsingin osalle ”selvittää”. Muuta meille ei ole luvattu.
Hyvää kesää kaikille!
T. Seija
Kaupunginvaltuutettu, Kokoomuksen valtuustoryhmän varapj., maakuntavaltuuston varapj.,
sosiaali- ja terveyslautakunnan ja HUS-valtuuston jäsen, Ami-säätiön hallituksen jäsen
kirkkovaltuuston jäsen