Olemme saaneet viettää pääsisäistä kauniissa kevätsäässä, ainakin täällä Helsingissä. Edelleen tätäkin juhlapyhää on pitänyt viettää vain ihan läheisimpien ihmisten kanssa. Valopilkkuna tässä ”koronan harmaudessa” ovat rokotukset ja niiden eteneminen kohtalaisen hyvin, samoin kuin viime päivien alentuneet tartuntaluvut. Tämä antaa toivoa normaaliin elämään palaamisesta.

Kaupunginvaltuuston työ on tässäkin poikkeuksellisessa tilanteessa toiminut, ja päätöksiä on tehty. Mm. kaksi kaupunkikuvaan merkittävästi vaikuttanutta esitystä on saatu eteenpäin.

Periaatepäätös satamatoimintojen uudelleenjärjestelyistä Eteläsatamassa, Katajanokalla ja Länsisatamassa oli käsittelyssä heti alkuvuodesta. Tukholman matkustaja-autolauttaliikenne on jatkossa määrä keskittää Katajanokalle ja Tallinnan liikenne Länsisatamaan. Laivaliikenteen lopettamisella Eteläsatamassa halutaan vähentää rekkaliikennettä keskustassa. Länsisatamasta Länsiväylälle suunnitellaan satamatunneli vähentämään ruuhkia sillä suunnalla.

Toinen merkittävä päätös oli Malmin Nallenrinteen ja lentoasemakortteleiden asemakaavojen muuttaminen. Kaavaratkaisu koskee alueita Malmin lentokentän eteläosassa, suojeltujen lentokenttärakennusten ympärillä ja Tattariharjuntien varrella. Ratkaisu mahdollistaa asuinalueiden rakentamisen lähipalveluineen ja puistoalueineen. Tämä kiistanalainen asia Malmin lentokentän seudun rakentamisesta on jo vuosien ajan jakanut Helsingin kaupunginvaltuustoa. Tähän saakka asiaa sivunneissa lukuisissa äänestyksissä asuntojen rakentaminen on saanut enemmän kannatusta kuin lentokenttäalueen säilyttäminen lentotoiminnassa.

Maaliskuussa valtuuston kokouksessa käsiteltiin aloitteeni kaupungin toimialojen yhteistyön tehostamisesta mielenterveyskuntoutujien asumisketjun ja sen nivelkohtien sujuvoittamiseksi. Esitystä pidettiin valtuustossa tärkeänä jo pitkään kestäneiden ongelmien vuoksi, ja asia sai tukea muilta puolueilta. Mielenterveyskuntoutujien asumisketjun tilanne arvioidaan toiveeni mukaan uudelleen 2022. Tarkemmin: https://www.seijamuurinen.net/paivakirja/aloitteeni-mielenterveyskuntoutujien-asumisesta-7-3-2021/

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa olemme askaroineet paljon korona-epidemian hoitoon liittyvien asioiden parissa. Koska henkilöstöä on tarvittu korona-näytteiden ottoon, tartuntaketjujen jäljittämiseen sekä rokotuksiin, olemme joutuneet hankkimaan lisähenkilöstöä ostopalveluna yksityisiltä toimijoilta. Sote-henkilöstö on ollut kuluneen vuoden ajan kovilla, ja työ jatkuu edelleen kiireisenä korona epidemian laannuttuakin korona-aikana syntyneen palvelu- ja hoitovelan purkamisena. Jätinkin kaupunginvaltuustossa talousarvioaloitteen henkilöstön huomioimisesta tulevan vuoden budjetissa. https://www.seijamuurinen.net/aloitteet/talusarvioaloite-hoitohenkiloston-huomioimiseksi-3-3-2021/

Kevään aikana olemme käsitelleet sote-lautakunnassa runsaasti aloitteita. Jotkin ovat herättäneet paljonkin huomiota, kuten avoimen puolueen esitys lainsäädäntöaloitteen tekemisestä kannabiksen laillisen tuotannon ja myynnin mahdollistamiseksi Helsingissä. Aloite ei saanut kannatusta sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Sen käsittelyä jatketaan kaupunginhallituksessa.

Lautakunta on myös antanut lausunnon kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteestani, joka koskee tietokannan perustamista ikääntyneiden asuntotarpeiden ennakointiin. Sopiva asunto, jossa pääsee liikkumaan, ja josta pääsee ulos, on toimintakyvyn säilyttämisen kannalta tärkeä. Lautakunta esittää tietokannan kehittämistä yhdessä toimialojen kesken. https://www.seijamuurinen.net/aloitteet/aloite-asuntotietokannan-luomisesta-ikaantyneiden-asumistarpeiden-ennakointiin-8-1-2021/

Olen nyt toiminut sosiaali- ja terveyslautakunnassa 12 vuotta, ja siirryinkin loppukaudeksi kaupunginhallituksen jäseneksi. Jätän sosiaali- ja terveyslautakunnan muutamaksi loppukuukaudeksi jollekin toiselle.

Olen 13.6. järjestettävissä kuntavaaleissa ehdolla kaupunginvaltuustoon. Vaalien ennakkoäänestys on 26.5.- 8.6. ja varsinainen vaalipäivä on 13.6.2021. Pormestari on määrä valita eniten ääniä keränneestä puolueesta. Siten kenelle tahansa puolueen ehdokkaalle annettu ääni vaikuttaa myös pormestarin valintaan.

Vaalityössä pienikin apu otetaan ilolla vastaan. Jos haluat jakaa omassa lähiympäristössäsi vaalimainoksiani, niitä voi pyytää minulta.

Kevätterveisin Seija

  • Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, Kokoomuksen valtuustoryhmän varapj., maakuntavaltuuston varapj., HUS-valtuuston jäsen
  • Terveystieteiden tohtori, gerontologian dosentti, sairaanhoitaja-diakonissa