Loma loppuu tähän viikkoon ja syksyn toiminta alkaa painaa päälle, joten hiljalleen yritän palata työn pariin ja kaupungin vilskeeseen. Vähän vaikealta tuntuu päästä kiinni töihin ja kirjoittamiseen. Aivot ovat vielä puoliksi kesälomalla. Pitkä, viiden viikon loma oli tarpeen. Muutaman ensimmäisen lomapäivän pyörittelin levottomasti peukaloitani, mutta onneksi kuitenkin pian opin nauttimaan television hömppäsarjojen katselusta ym:sta, mihin ei talvella ole juurikaan aikaa. Muutenkin loma oli antoisa, sillä yhden viikon ajan matkailimme Puolassa, Liettuassa ja Latviassa. Loppuloma kului mökillä kalastaen, sienestäen ja pyöräillen.

Ensimmäisen kesäloman jälkeisen eleen yhteisten asioiden hoitamiseksi tein perjantaina. Lähetin Itäkeskuksen johtajalle palautetta penkkien poistamisesta kauppakeskuksen vanhalta puolelta. Penkit olivat tarpeen toimintakyvyltään heikentyneille, jotka tarvitsivat levähdyspaikkaa asioidessaan kauppakeskuksen pitkillä käytävillä. Sain saman tien vastauksen, ja ikävältä tuntui, että penkit oli poistettu yrittäjien toivomuksesta, sillä niillä olivat majailleet myös ”laitapuolen kulkijat”. Vastauksen mukaan osa penkkien käyttäjistä aiheutti merkittävää haittaa ympäristölle ja sitoi liikaa vartioinnin resursseja. Nyt myös Tallinnanaukion penkit ilmeisesti poistetaan samasta syystä. Siellä majailevat päihteiden käyttäjät halutaan tällä toimenpiteellä saada poistettua. Tämä kaikki on hyvin ikävää niiden kannalta, joiden voimat eivät riitä koko Itäkeskuksen läpi kulkemiseen yhdellä kerralla. Esim. erään sotainvalidin lähes päivittäinen lounasmatka Itäkeskuksen ravintolaan saattaa päättyä tämän vuoksi. Mitähän tähän keksisi lääkkeeksi?

Kesän aikana on tapahtunut median mukaan yhtä sun toista, mutta nyt tuntuu, että eniten palstatilaa ovat saaneet vaalitukijutut. Puolueet ovat yksi toisensa jälkeen joutuneet selittelemään tukiaan, jolloin muut puolueet ovat kovasti vieressä hurskastelleet. Vasemmistoliiton puheenjohtaja kuulutti kaikissa medioissa, kuinka törkeää oli, että Kokoomus sai vaalitukea Sammolta 50 000 euroa, mutta ääni taisi hiljetä, kun kävi ilmi, että vasemmistoliitto oli saanut tukea Tradekalta 100 000 euroa. Ja lisäksi ammattiyhdistysten runsas rahallinen tuki on siivittänyt vasemmistopuolueita todella vahvasti. Sitä minä taas pitäisin törkeänä, sillä ammattiyhdistysten raha on verottamatonta, eikä valtion verotukea ole todellakaan tarkoitettu puoluetueksi vain tietyille aatesuunnille. No tuleehan tämän vaalitukijupakan myötä pöytä vähän puhtaammaksi kaikilla puolueilla, ja toivoa sopii, että jatkossa on yksiselitteiset ohjeet vaalituelle ja sen ilmoittamiselle. Ihan ongelmatonta vaalituen seuranta ei tule olemaan, sillä jos esim. pääministerin ehdottama tukikatto hyväksytään, sitä on helppo kiertää jakamalla raha pienemmissä erissä useita kanavia pitkin – esim. AY-raha paikallisten työväenyhdistysten kautta vasemmistoehdokkaille. Muuten on hyvä muistaa, että rahan lahjoittaminen vaalitueksi ei ole mitenkään laitonta tai edes paheksuttavaa. Jokaisella on oikeus antaa tukea kenelle/mille puolueelle haluaa, kunhan lakien ja asetusten velvoituksista huolehditaan.

Muualla Euroopassa on jo merkkejä laman loppumisesta. Suomi taitaa tulla hieman perässä. Syksyn valtuustokokoukset todennäköisesti täyttyvätkin aika lailla budjettikysymyksistä. Vääntöä tulee varmasti vasemmisto- ja oikeistopuolueiden kesken. Hämmästelin valtuuston puheenjohtajan kantaa, kun hän lehdessä oikein kehuskeli, kuinka paljon on onnistuttu ottamaan lisää lainaa, ja kuinka sitä pitää jatkossakin ottaa. Toki valtuustotyössä pitää olla pitkäjänteisyyttä, ja taloutta voidaan tasata erilaisten vuosien välillä, mutta kyllä se yleensä kuitenkin on niin, että jos tulot pienenevät, on menojakin pienennettävä silloin kun ei ole varmaa tietoa tulevien vuosien kasvusta. Ainakin oma kotitalous pysyy tällä reseptillä kohtuukunnossa. Välillä taitaa unohtua että tulevina vuosina väestö vanhenee, jolloin terveydenhoito- ja sosiaalikulut helposti kasvavat nykyisestä, ja samaan aikaan väestön huoltosuhde muuttuu negatiiviseen suuntaan. Miten silloin paikataan nyt kevytmielisesti tehty velka?

Terveyslautakunta kokoontuu tulevalla viikolla ja seuraavalla viikolla aloittaa valtuusto. Niihin kuulumisiin palaan sitten.

Hyvää syksyn alkua kaikille! Kommentoikaa kirjoituksiani sivun alalaidasta tai etusivulta löytyvään tilaan.

Seija