Guggenheim-ilmiö on jälleen nostamassa tunnelmaa Helsingin poliitikkojen piirissä. Vihreät ovat esittäneet Guggenheimin sekä Kehä I:n ja Itäväylän monitasoliittymän koplaamista. Asioilla ei pitäisi olla mitään tekemistä toistensa kanssa, mutta herkullista tilannetta halutaan hyödyntää omien toteutumattomien toiveiden läpi saamiseksi.

Tässä kuitenkin käydään nyt hevosenleikkiä kaupunkilaisten liikenneturvallisuudella. Kehä I:n ja Itäväylän risteys on kaupungin vaarallisimpia ja vilkkaimpia tieosuuksia. Helsingin selvityksen mukaan pahimmat liikennepaikat vuosina 2009–2011 sijoittuvat kahta poikkeusta lukuun ottamatta Kehä I:n liittymiin. Itäväylän ja Kehä I liittymän tienoilla sattui 80 kolaria vuosien 2009-2011 aikana; todennäköisesti myös henkilövahinkoja. Risteyksen uudistamista puolustaa myös Vuosaaren sataman liikenne. Liittymän rakentamisen estämisellä aiheutetaan vain turhia vahinkoja. Autoilua sillä ei saada lopetettua.

Guggenheimin ympärillä käytävä keskustelu tuntuu muutenkin ristiriitaiselta. Miksi jo nyt pitää varata tontti, vaikka samalla vakuutetaan, ettei sillä ole mitään merkitystä tulevaisuuden päätöksille? Moni asia, mm. taloudelliset laskelmat, ovat vielä epävarmoja, ja uusia laskelmia toivotaan. Ja toistaiseksi meillä on vain aavistus, millaista taidetta museossa tultaisiin esittämään. Mahtavatko design ja arkkitehtuuri kiinnostaa suurta yleisöä kuten on arvioitu? Eikö meillä pitäisi olla selvät suunnitelmat ja pitävät laskelmat ennen sitoutumista?