Kaupunginvaltuusto käsitteli jälleen kerran Aino Ackten huvilan korjaamista kaupunkilaisten käyttöön. Talo on seissyt jo 10 vuotta tyhjillään homeisena. Talon korjaamiseen ei ollut alunperin myönnetty kaupungin rahoitusta. Talo oli siirretty kaupungin kiinteistöjen myyntilistalle kaikkien muiden kiinteistöjen kanssa tasavertaisesti. Kiinteistön kulttuurihistoriallista arvoa ei ollut huomioitu.

Tein ensimmäisen valtuustoaloitteeni Aino Acten huvilan korjaamisesta jo vuonna 2017, mutta silloin asialle ei lämmetty.
https://www.hel.fi/static/public/apk/muurisei/5A92CF48-0C2E-C9A3-8764-5A4754800000/Liite.pdf

Tämän jälkeen tein vuonna 2020 aloitteen kulttuurihistoriallisten kiinteistöjen erottelusta kaikista myyntilistalle siirretyistä kaupungin kiinteistökohteista, esimerkkinä Aino Ackten huvila. Vastauksena saimme uuden toimitilastrategian, ja Ackten huvila poistettiin myytävien kiinteistöjen listalta, ainakin toistaiseksi.

Aloitteen käsittelyn yhteydessä tein vielä ponnen: ”Hyväksyessään aloitevastauksen, kaupunginvaltuusto edellyttää, että toimitilastrategian toimeenpanosta päätettäessä selvitetään mahdollisuutta huomioida nykyistä tarkemmin kulttuurihistorialliset kiinteistöt siten, että ne säilyvät mahdollisimman hyväkuntoisina jälkipolville.”

https://www.seijamuurinen.net/paivakirja/aloite-kulttuurihistoriallisesti-arvokkaiden-kiinteistojen-myyntipolitiikasta-5-11-2020

Nyt kiinteistöstä on tehty Kaakkoisen alueen osallistuvan budjetoinnin hankkeen mukaisesti perusteellinen kuntoarvio, jonka tuloksena korjauksen hinnaksi on arvioitu 2 miljoonaa euroa. Ackten huvilan kohtalo on kuitenkin edelleen auki, ja nyt valtuusto on esittänyt etsittäväksi erilaisia rahoitusvaihtoehtoja korjausten tekemiseksi.

Alueen asukkaille ja kaupunkilaisille Ackten huvila on rakas, ja se pitäisi saada tavalla tai toisella uudelleen kulttuurikäyttöön – konserttien ja muiden tapahtumien pitopaikaksi. Työ jatkuu!