Jätin kaupunginvaltuustossa aloitteen talviuintipaikasta meren ympäröimään Laajasaloon. Aluueen aktiivit ovat jättäneet samansisältöisen idean myös tämän vuoden osallistuvan budjetoinnin ideoihin.

Laajasalon asukkaiden toiveena on saada alueelle kaikille avoin, turvallinen, laiturillinen uintipaikka sekä erityisesti pukuhuoneilla ja avantotekniikalla varustettu talviuintipaikka. Saavutettavuuden pitäisi olla hyvä eri puolilta saarta.

Laajasalo on saari, jossa on riittävästi rantoja ja omaa väestöpohjaa oman talviuintipaikan edellytyksiin. Uintipaikka voisi sijaita esim.:

  • Nykyisen uimarannan kohdalla Yliskylässä (jossa on jo pukukopit, mutta tarvittaisiin laituri ja tekniikka avantoon),
  • Hevossalmessa Vuorilahden laitureilla (jonne tarvittaisiin pukukopit ja tekniikka avantoon) tai Hevossalmen uimarannan yhteydessä (jossa tosin on matalaa laituria ajatellen, ja jonne tarvittaisiin pukukopit, laituri ja tekniikka avantoon),
  • Tullisaaressa (jonne tarvittaisiin pukukopit, laituri ja tekniikka avantoon), joka on kuitenkin hieman etäällä pysäköinnistä
  • Kruunuvuorenrannassa, Stansvikissa tai Jollaksessa (joihin tarvittaisiin pukukopit, laituri ja tekniikka avantoon).

Laajasalon alueen ajantasa-asemakaavoissa kaikista edellä mainituista mahdollisista talviuintipaikan sijoituspaikoista löytyy lähivirkistykseen kaavoitettuja rantoja. Toteutuessaan talviuintipaikka toteuttaisi lähivirkistysmääräystä ja olisi kaikille avoin ympäri vuoden. Pukuhuoneet olisivat muiden Helsingin kaupungin talviuintipaikkojen tapaan jollakin tavoin kontrolloituja, esim. paikallisen ryhmäyhdistyksen voimin. Tätä tarkoitusta varten ollaan perustamassa laajasalolaista uimaseuraa, jonne on jo tiedossa talkoovoimaa asian toteuttamiseksi. 

Laajasalon alueen ja erityisesti Kruunuvuorenrannan alueen kasvavan väestön lisäksi korona on tuonut lisääntynyttä tarvetta lähivirkistystoiminnalle. Lähimmissä, Laajasalon ulkopuolella sijaitsevissa talviuintipaikoissa on ruuhkaa, ja koronan myötä ruuhka on vain lisääntynyt. Jo nyt tämä hanke on saanut Laajasalossa huomiota ja innostus uintipaikka aja talviuintia kohtaan on suuri.

Esitänkin, että kaupunki selvittää mahdollisuutta perustaa Laajasalon alueelle laiturillinen uintipaikka sekä pukuhuoneilla ja avantotekniikalla varustettu talviuintipaikka.

Helsinki 6.10.2020

Seija Muurinen”