Keskustelu varsinaisista valtuustoasioista sujui sutjakasti muuten, mutta perusterveydenhuollon virka-ajan ulkopuolisten päivystyspalvelujen järjestäminen pääkaupunkiseudun kuntien yhteisenä toimintana epäilytti joitakin valtuutettuja. Vasemmalta puolen salia esityksessä nähtiin piiloviestinä päivystyspalvelujen yksityistäminen. Ihan luonnollista oli se, että jotkin puhujista olivat huolestuneita päivystyspalvelujen ruuhkautumisesta Helsingissä, sillä muiden kuntien asukkaat liikkuvat enemmän Helsingissä kuin helsinkiläiset Espoossa tai Vantaalla. Itse olin jo aiemmin antamassa terveyslautakunnan lausuntoa asiasta, ja päädyin silloin esityksen hyväksymisen kannalle, joten luonnollisesti olin nytkin samoilla linjoilla. Tulin lautakuntakeskustelussa vakuuttuneeksi siitä, että esitys on asiantuntijoiden huolella ja pitkään valmistelema, ja päätös yhteispäivystyksen käynnistämisestä perustuu pääkaupunkiseudun valtuustojen yhteiseen päätökseen vuodelta 2007. Toiminnalle on lisäksi asetettu ammattitaitoinen seurantaryhmä, joka voi tarvittaessa selvitellä eteen tulevia kysymyksiä tai haasteita. Siispä nyt helsinkiläiset voivat 1.4. alkaen käyttää Helsingin, Espoon tai Vantaan terveyskeskuspäivystystä – jos sellaista tarvetta tulee terveyskeskusten aukioloaikojen ulkopuolella.

Myös valtuutettujen tekemät aloitteet käsiteltiin nopeassa tahdissa siihen saakka kunnes käsiteltäväksi tuli kaikille oppilaille pakollinen viikoittainen kasvisruokapäivä kouluruokailussa. Puheenvuoroja varattiin n. 30 ja kuulimme taas kerran ruoka-asiaa laidasta laitaan. Esittipä joku aiheesta eksynyt reseptejäkin. Puheenjohtaja ei aivan joka tilanteessa ollut tehtäviensä tasalla sallimalla ihan selvätkin aiheesta poikkeamiset. Ehkä tämä johtui siitä, että kasviruokapäivä oli puheenjohtajan puolueen eli vihreiden ehdotus. Palautusehdotuksiakin tehtiin, mutta äänestyksessä ne kaatuivat niukasti. Niinpä koululaisille on pakkoruotsin lisäksi nyt pakkokasviruokapäivä kerran viikossa. Itse näen tämän päätöksen vallankäyttönä ja tietyn ideologian pakkkosyöttönä. Ilmastokysymyksistä puhuminen tässä yhteydessä oli hurskastelua, sillä täysipainoisen kasviruoan ainekset tuodaan usein lennättämällä ulkomailta – ainakin talvisaikaan. Kristillisten edustajan puhe fariseuksista osuikin mielestäni nappiin. Itse olisin halunnut pitää ruokavalion valinnan jokaisen omana asiana. Helsingin kouluissa on jo nyt joka päivä tarjolla kasvisvaihtoehto, eli tilanne on ollut mahtava lasten kannalta. Tällä päätöksellä kuitenkin rikottiin oppilaiden itsemääräämistä ja omaa valintaa korostava linja. Kaiken tämän sanon siitä huolimatta, että itse valitsen aina mieluiten kasvisvaihtoehdon jos kunnollista kasvisruokaa on tarjolla. Kyse on yksiarvoisen yhteiskunnan vastustamisesta.

Pitkän keskustelun päätteeksi loput aloitteet olivat läpihuutojuttuja. Ilta päättyi tällä kertaa jo ennen puoltayötä, ja kotiinkin ehti juuri ja juuri ennen klo 24 aikamerkkiä.

Seija